spot_img

5 ταινίες και ντοκιμαντέρ για το Le Mans που πρέπει να δεις

Με αφορμή τον αγώνα των 24H του Le Mans που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα, το Automotonews.gr σας παρουσιάζει τις πέντε καλύτερες ταινίες και ντοκιμαντέρ για τον θρυλικό αγώνα.

Αποτελεί ένα από τα τρία σκαλοπάτια του Triple Crown και δίχως αμφιβολία είναι το πιο δύσκολο, αντίξοο και τρομερό επίτευγμα για έναν οδηγό αγώνων. Το κόσμημα του μηχανοκίνητου αθλητισμού ζωντανεύει για ακόμα μια χρονιά και αναμένεται να συμπληρωθεί ακόμα μια σελίδα με χρυσά γράμματα στην ιστορία του.

Ο αγαπημένος αγώνας όλων των οδηγών, ένας διακαής πόθος για τους ίδιους αλλά και τους κατασκευαστές. Η πίστα γεμίζει κάθε χρόνο με όλο και περισσότερους οπαδούς που σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Μια γιορτή, ένα έθιμο που είναι πλέον στο DNA πολλών και αποτελεί παράδοση για την χώρα και πιο συγκεκριμένα την πόλη Le Mans.

Η ιστορία όμως, έχει απεικονισθεί και με τα μάτια του φακού, με ταινίες και ντοκιμαντέρ να έχουν δώσει μία επιπλέον αίσθηση του κορυφαίου αγώνα του κόσμου.

Τώρα, σας παρουσιάζουμε με τη σειρά, τις καλύτερες ταινίες και ντοκιμαντέρ που όλοι οι φίλοι του μηχανοκίνητου αθλητισμού πρέπει να δουν.

#5 Journey to Le Mans (2014)

Από τα μάτια ιδιωτικής ομάδας της Jota Sport, βλέπουμε την εξέλιξη της αγωνιστικής της χρονιάς του 2014 μέχρι και τον μεγάλο αγώνα, τις 24H του Le Mans. Οι δυσκολίες, οι αντίξοες συνθήκες, το πάθος και ένα τεράστιο comeback, απεικονίζονται στο ντοκιμαντέρ αυτό που αποδεικνύει πως στους αγώνες όλα είναι πιθανά. Η ιστορία ενός παραμυθιού που ακούει στο όνομα Journey to Le Mans.

#4 Our Return (2016)

H Porsche επέστρεψε στα μεγάλα σαλόνια των αγώνων αντοχής, παίρνοντας μέρος στη κατηγορία της LMP1. Μέσα από αυτό το ντοκιμαντέρ, βλέπουμε την ιστορία της δημιουργίας του όλου LMP1 Project και πως μέσα σε τρία χρόνια, η ομάδα αυτή κατάφερε να φτάσει στη 17η νίκη στην ιστορία του κατασκευαστή στις 24H του Le Mans. Ένα ταξίδι που γεννήθηκε με στόχους και έφερε μόνο επιτυχίες.

#3 Michel Viallant (2003)

Στην ταινία αυτή αφιερωμένη στον θρυλικό αγώνα, βλέπουμε την ιστορία δύο ομάδων που τους χωρίζει μεγάλη αντιπαλότητα. Όμως δεν είναι το μόνο που την κάνει ιδιαίτερη.

Η ACO επέτρεψε δύο ομάδες ακριβώς για τους σκοπούς της ταινίας να συμμετάσχουν στον αγώνα. Ως αποτέλεσμα, οι σκηνές δράσης της ταινίας είναι αληθινές όπως τις έζησαν στη πραγματικότητα, οδηγοί και ομάδες. Από τα ουρλιαχτά των κινητήρων στην αποθέωση του κοινού, τις μάχες στη πίστα, όλα είναι πραγματικά.

Η ταινία βασίστηκε στο ομόνυμο κόμικ, το οποίο κυκλοφορεί από το 1957.

#2 Truth in 24 I & II (2009 & 2011)

Στις αρχές της χιλιετίας, η Audi δημιούργησε έναν θρύλο στο Le Mans, παίρνοντας τη μία νίκη μετά την άλλη, αρχικά με το R8, στη συνέχεια με το R10 και έπειτα με το R18.

To Truth in 24 αποτελείται από δύο ντοκιμαντέρ, το ένα γυρισμένο το 2008 και το δεύτερο το 2011 που είναι αφιερωμένα στην Audi και τις τρομερές και θρυλικές μάχες που έδωσε με την Peugeot, ρόδα με ρόδα για 24 ώρες.

Το ταξίδι ξεκινά στo Sebring και την Monza στο πρώτο μέρος, με τον γνωστό ηθοποιό, Jason Statham, να κάνει την αφίγηση. Όμως το μεγάλο γεγονός δεν ήταν άλλο από το Le Mans, όπου αποδείχθηκε ότι δεν χρειάζεται να είσαι ο ταχύτερος για να κατακτήσεις και να γευτείς τη δόξα της νίκης.

Στο δεύτερο ντοκιμαντέρ, βλέπουμε την ιστορία του αγώνα από το 2011 και ίσως τη μεγαλύτερη μάχη των τελευταίων ετών σε 24 ώρες, όπου η νίκη κρίθηκε σε μόλις μερικά δευτερόλεπτα. Το δράμα, η αγωνία και το συναίσθημα της νίκης, κάνουν ακόμα και τους πιο σκληρούς να λυγίσουν.

Μπορείτε να δείτε και τα δύο ντοκιμαντέρ Truth in 24 εδώ και εδώ.

#1 McQueen: Man and Le Mans (1971)

H ταίνα που δείχνει τον χαρακτήρα, την αγνότητα και την ιστορία του καλύτερου αγώνα παγκοσμίως. Πίσω στο 1971, ο Steve McQueen είχε το όραμα να αγωνιστεί ως πραγματικός οδηγός αγώνων. Έφτασε μέχρι τις 12H του Sebring, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να τρέξει στο Le Mans.

Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να γυρίσει μια ταινία αφιερωμένη στον αγώνα το 1971. Με πραγματικό υλικό από τον αγώνα αλλά και γυρίσματα σε περίοδο όπου δεν υπήρχε αγωνιστική δράση. Μάλιστα, υποχρέωσαν τους οδηγούς και τα πραγματικά αγωνιστικά εκείνης της εποχής να πιέσουν στο όριο ώστε η εμπειρία από την ταινία να είναι όσο πιο αληθοφανής γίνεται.

Το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό και με το πέρασμα του χρόνου, η ταινία έχει αναδειχθεί σε κλασική και πλέον κάτοχος αρκετών βραβείων.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles