spot_img

Έφυγε από τη ζωή ο θρύλος των αγώνων Dan Gurney

Μια από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες των Η.Π.Α στον χώρο των αγώνων ταχύτητας απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών.

Ο Dan Gurney έγραψε ιστορία στον χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού και θεωρείται επάξια ένας από τους πιο θρυλικούς οδηγούς στην ιστορία των Η.Π.Α. Την είδηση για τον θάνατο του, ανακοίνωσε η οικογένειά του, ο οποίος έφυγε από επιπλοκές στην πνευμονία που τον ταλαιπωρούσε το τελευταίο διάστημα.

Ο Gurney ήταν ένας ξεχωριστός οδηγός, ο οποίος αγωνίστηκε στην F1 από το 1959, μέχρι και το 1970. Το ντεμπούτο του, το πραγματοποίησε με την Ferrari στο GP Γαλλίας που διεξήχθη στη Reims και γρήγορα καταξιώθηκε ανάμεσα στους μεγάλους οδηγούς της εποχής. Η πρώτη του νίκη ήρθε το 1962 στο GP Γαλλίας που πραγματοποιήθηκε στη Rouen, με τη δεύτερη να έρχεται δύο χρόνια αργότερα στο ίδιο σιρκουί. Την ίδια χρονιά κατέκτησε τη νίκη και στο Μεξικό, ενώ το 1966 ίδρυσε τη δική του ομάδα All American Racers, κατακτώντας μία και μοναδική νίκη στο Spa του Βελγίου τον επόμενο χρόνο οδηγώντας την  Eagle Weslake Mark I.

Ο Gurney ολοκλήρωσε τη καριέρα του στην F1 το 1970 με την McLaren, στην οποία αντικατέστησε τον αδικοχαμένο Bruce McLaren, για μόλις τρεις αγώνες.

Παρά το γεγονός πως δεν κατέκτησε κάποιο πρωτάθλημα, ο Gurney είναι ο δεύτερος πιο επιτυχημένος Αμερικάνος οδηγός στην ιστορία της F1 με 4 νίκες.

Όμως, η πλούσια καριέρα του δεν ήταν μόνο στην F1. To 1967, αποτέλεσε οδηγός της Ford και μαζί με τον AJ Floyd κατέκτησαν τη νίκη στις 24H του Le Mans στο θρυλικό Ford GT. Επιπλέον, έχει κατακτήσει νίκες στο Indycar και το NASCAR όντας ο μοναδικός οδηγός που έχει καταφέρει κάτι ανάλογο.

Τέλος, ο Gurney ήταν εκείνος που ανακάλυψε την αεροδυναμική συσκευή “Gurney Flap”, ενώ πλέον αποτελεί μέλος του  Indianapolis Hall of Fame.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles