spot_img

GP Αυστρίας QP: Έσπασε τα χρονόμετρα ο Bottas σε μια μεγάλη μάχη για την pole

O Valtteri Bottas έκανε την μεγάλη έκπληξη και πήρε μια πανάξια pole position για το GP Αυστρίας, σε μια σπουδαία μάχη κατατακτήριων δοκιμών.

Ο Φινλανδός ήταν ταχύτατος στο Q3 και έδειξε να έχει τη ταχύτητα να κοντράρει τον teammate του και τον Vettel στα ίσα. Όπως λοιπόν και το 2017, ο Bottas έκανε το κάτι παραπάνω και σημείωσε το νέο ρεκόρ πίστας στο 1:03.130 και πανηγύρισε την πρώτη του φετινή pole position. Στην 2η θέση βρέθηκε ο Lewis Hamilton με την δεύτερη W09, με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή να χάνει την pole για μόλις 0.019s σε μια μεγάλη μάχη μεταξύ των δύο και ολοκλήρωσε το δεύτερο συνεχόμενο 1-2 για την Mercedes. Στην 3η θέση ακολούθησε ο Sebastian Vettel με την Ferrari, o οποίος τα έδωσε όλα με την SF71-H, όμως στο τελευταίο κομμάτι δεν είχε τη ταχύτητα και έμεινε 0.336s πίσω από την κορυφή. Όμως, τίποτα δεν έχει κριθεί για τη νίκη και αύριο αναμένεται ένας άκρως συναρπαστικός αγώνας.

Στην 4η θέση βρέθηκε ο Kimi Raikkonen με την Ferrari, o οποίος κατάφερε να βρεθεί στη δεύτερη σειρά της εκκίνησης. Πίσω του θα εκκινήσει o Max Verstappen, ο οποίος ίδρωσε για να πάρει την 5η θέση από τον Romain Grosjean ο οποίος έκανε την έκπληξη. Ακολούθησαν οι Daniel Ricciardo, Kevin Magnussen και οι δύο Renault.

Q1

Με την έναρξη της διαδικασίας, είδαμε αμέσως τα μονοθέσια να βγαίνουν στη πίστα ώστε να γράψουν από νωρίς περάσματα. Όλοι ήταν με την ultra-soft γόμα, εκτός από τις δύο Ferrari. Οι Vettel και Raikkonen ήταν με την super-soft, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους.

Στο πρώτο μέρος είδαμε τους ταχύτερους χρόνους, με τον Hamilton να είναι στη κορυφή με χρόνο στο 1:04.080 και ήταν 0.010s πιο αργός από τον χρόνο του Vettel στο FP3. O Bottas είχει το 1-2 για την Mercedes, ενώ ο Raikkonen ήταν στην 3η θέση, 0.154s πίσω από τον Hamilton, ενώ ο Verstappen είχε χωρίσει τις 2 Ferrari.

Στην μάχη για την πρόκριση με 5 λεπτά να απομένουν, εκτός ήταν οι Vandoorne, Stroll, Alonso, Perez και Ericsson, με τον Hartley να είναι σε θέση κινδύνου. Οι διαφορά του 10ου Sainz, από τον 19ο Perez ήταν μικρότερη από 0.4s.

O GRosjean έκανε έναν εξαιρετικό χρόνο και ανέβηκε στην 4η θέση, ενώ ο Alonso βρέθηκε στην 10η, ο Vandoorne στην 15η και όλοι είχαν μια τελευταία προσπάθεια.

Ο Hartley έμεινε εκτός, ενώ ο Stroll ήταν σε έναν πολύ γρήγορο γύρο και για μόλις 0.007s κατάφερε να ξεπεράσει τον οδηγό της McLaren και να προκριθεί στο Q2. O Leclerc ήταν εκείνος που έβγαλε κίτρινη σημαία στη στροφή 4 και κατέτρεψε τον γύρο όλων όσων ακολουθούσαν.

Από το Q1 αποκλείστηκαν οι Vandoorne, Perez, Sirotkin, Hartley και Ericcsson.

Q2

Οι οδηγοί που θα περάσουν στο Q3, θα εκκινήσουν τον αγώνα με το σετ που σημείωσαν το ταχύτερο πέρασμά τους στο Q2.

Οι δύο οδηγοί της Mercedes βγήκαν στη πίστα με την super-soft γόμα, σε αντίθεση με αυτούς της Ferrari, με την Red Bull να επιλέγει την ίδια στρατηγική με τους πρωταθλητές. Η στρατηγική που ακολούθησαν στη Γαλλία πριν μια εβδομάδα, φαίνεται να επαναλλαμβάνεται από τους τρεις μεγάλους.

Ο Hamilton ήταν απίστευτα γρήγορος και έσπασε το ρεκόρ πίστας με το 1:03.577, με τον Bottas στην 2η θέση και τις δύο Ferrari πιο πίσω με θεωρητικά πιο γρήγορη γόμα. Ο Ricciardo έπεσε άτυχος στον πρώτο γρήγορο γύρο του, καθώς έμεινε μόλις 11ος καθώς βρήκε κίνηση. Στον δεύτερο γύρο του όμως, βρέθηκε μόλις στην 9η θέση, 0.990s πίσω από τη κορυφή.

Ο Alonso είχε μια πολύ παράξενη στρατηγική, καθώς είχε τον 14ο χρόνο και ήταν 1.481s πίσω από τον Hamilton, όμως είχε σημειώσει τη προσπάθειά του με την soft γόμα, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που είχαν την ultra-soft.

Πλησιάζοντας στα τελευταία λεπτά, πολλοί οδηγοί ήταν υπό πίεση και άλλοι ήθελαν να βελτιώσουν, ώστε να καταφέρουν να δώσουν τη μάχη για την είσοδο στο Q3. Λιγότερο από δύο δέκατα χώριζαν τους οδηγούς από την 9η μέχρι και την 14η θέση.

Ο Alonso βγήκε με την ultra-soft, ήταν ταχύτερος στο δεύτερο κομμάτι, όμως στη στροφή 9 βγήκε ρκεός αγωνιστικής γραμμής, πάτησε στο kerb, έσπασε την εμπρός αεροτομή του και δεν κατάφερε να βελτιώσει, μένοντας 14ος. Ο Vettel από την άλλη με νέο σετ της ultra-soft πέρασε στη κορυφή με νέο ρεκόρ πίστας στο 1:03.544.

Λίγα πράγματα άλλαξαν, με τον Hulkenberg να είναι αυτός που βελτίωσε τη θέση του μόνο και πέρασε τελευταίος στο Q3.

Από το Q2 αποκλείστηκαν οι Gasly, Ocon, Leclerc, Alonso και Stroll.

Q3

Η διαδικασία για την τελευταία περίοδο δοκιμών είχε ξεκινήσει, με τους διεκδικητές της pole να βγαίνουν από νωρίς στη πίστα. Ο Raikkonen ήταν πρώτος, με τους Bottas, Hamilton και Vettel να ακολουθούν, ενώ οι δύο Red Bull θα σημείωναν πρώτες χρόνο.

Ο Verstappen ήταν ταχύτερος από τον teammate του, ενώ ο Bottas έκανε έναν τρομερό χρόνο στο 1:03.264 και έγραψε νέο απόλυτο ρεκόρ πίστας. Ο Hamilton έκανε λάθος στον πρώτο του γύρο, όπως και ο Vettel, αλλά ο Βρετανός ήταν στη 2η θέση, ενώ ο Γερμανός μόλις στην 6η. Με χρησιμοποιημένο σετ οι δύο Renault, ενώ οι Grosjean και Magnussen βγήκαν όταν οι υπόλοιποι επέστρεφαν στα pit.

O Raikkonen έκανε και δεύτερο χρονομετρημένο πέρασμα και ανέβηκε στην 2η θέση, αλλά ήταν 0.465s πιο αργός από τον Bottas. Εκπληκτικό χρόνο από τον Grosjean, o οποίος έκανε τον 4ο χρόνο και ήταν 0.6s πίσω από την κορυφή.

Στη Red Bull βγήκαν από νωρίς στη πίστα για δεύτερη χρονομετρημένη προσπάθεια, με τους Verstappen και Ricciardo να βελτιώνουν, αλλά να μένουν στις θέσεις 4 και 5.

Με δύο λεπτά να απομένουν, όλοι βγήκαν στη πίστα για την τελευταία τους προσπάθεια με την ultra-soft, με τη μάχη της pole position να ανάβει για τα καλά.

Ο Raikkonen έκανε πρώτος χρόνο, αλλά έμεινε στην 2η θέση. Ο Vettel τον ακολουθούσε κι εκείνος αλλά δεν κατάφερε να βρεθεί κοντά και έμεινε 0.200s μακριά από την κορυφή, ενώ ακολουθούσαν οι δύο Mercedes.

O Bottas ήρθε πρώτος και έγραψε το 1:03.130 για να βελτιώσει τον χρόνο του και παρέμεινε στη κορυφή. Ο Hamilton ήταν πίσω και έδωσε τον καλύτερο εαυτό του, αλλά για μόλις 0.019s έμεινε στην 2η θέση, σε μια εξαιρετική μάχη μεταξύ των δύο οδηγών της Mercedes.

Πιο πίσω, ο Ricciardo έκανε λάθος στον τελευταίο του γύρο και έμεινε στην 7η θέση, όμως ο Verstappen πέρασε τον Grosjean για την 5η θέση στην εκκίνηση.

Ο Bottas όμως ήταν αυτός που πήρε την pole position και πίσω του θα έχει αύριο τους Hamilton και Vettel.

Αποτελέσματα QP

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles