spot_img

GP Αυστρίας QP: Bottas στη pole position, σοκ για Ferrari

Ο Valtteri Bottas επικράτησε στις κατατακτήριες δοκιμές του GP Αυστρίας, παίρνοντας την pole positon σε μια συναρπαστική μάχη.

Ο Φινλανδός μπήκε πολύ δυνατά στις κατατακτήριες του GP Αυστρίας και έδειξε πως μπορεί να ανταγωνιστεί τον teammate του στα ίσα. Στον πρώτο του γύρο στο Q3, έγραψε το 1:02.939, χρόνος που αποτελεί το νέο ρεκόρ πίστας στο Red Bull Ring. O Bottas άφησε στην 2η θέση τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή, Lewis Hamilton, ο οποίος δεν είχε και τον πιο καθαρό γύρο στη τελευταία του προσπάθεια και εξασφάλισε το 1-2 της Mercedes, με τη μεταξύ τους διαφορά να είναι μόλις 0.012s σε μια μεγάλη μάχη. Ο Max Verstappen πήρε το μέγιστο από το μονοθέσιό του, αλλά ήταν 0.5s μακριά από την κορυφή, όμως αύριο στον αγώνα θα ξεκινήσει με την medium γόμα ελαστικών, βάζοντας επιπλέον ενδιαφέρον στη στρατηγική.

Ο Lando Norris έκανε μια φοβερή προσπάθεια και πήρε την 4η θέση για την McLaren, στη δεύτερη σειρά του grid, όντας 0.1s πίσω από τον οδηγό της Red Bull και μπροστά από τον Alexander Albon, ο οποίος σίγουρα δεν θα είναι ευχαριστημένος με την απόδοσή του. Μαζί με τον Ταϊλανδό στην τρίτη σειρά θα εκκινήσει ο Sergio Perez με την Racing Point, o οποίος επίσης δεν είχε καλό Q3, αλλά ήταν μπροστά από την Ferrari του Charles Leclerc. O Μονεγάσκος δεν μπόρεσε να κάνει κάτι καλύτερο από την 7η θέση και δίπλα του θα έχει τον Carlos Sainz με τη δεύτερη McLaren, ενώ τη πρώτη 10άδα έκλεισαν οι Lance Stroll και Daniel Ricciardo.

Οι κατατακτήριες δοκιμές του GP Αυστρίας αποτέλεσαν ένα σοκ για την Ferrari, με τον Sebastian Vettel να είναι μόλις στην 11η θέση της κατάταξης, μπροστά από τις δύο Alpha Tauri. O Esteban Ocon ήταν μόλις 14ος μπροστά από τις δύο Haas. Εξαιρετική προσπάθεια από τον George Russell να είναι μπροστά από τις δύο Alfa Romeo, ενώ τελευταίος θα ξεκινήσει ο Nicholas Latifi.

Q1

Ο Latifi ήταν ο πρώτος που βγήκε για να γράψει χρονομετρημένη προσπάθεια, καθώς έπρεπε να ανακτήσει τον χαμένο χρόνο από το FP3. Πίσω του ήταν οι δύο Alfa Romeo, με τον Giovinazzi να γράφει τον ταχύτερο γύρο, με τους τρεις αυτούς οδηγούς να είναι φαβορί για αποκλεισμό. Ο Stroll πήρε τη πρωτοπορία με το 1:04.678, τον οποίο όμως ξεπέρασαν αρκετοί οδηγοί, με τον Verstappen ταχύτερο στο 1:04.326. Ο Vettel κατάφερε μόλις τον 4ο χρόνο, ενώ ο Leclerc ήταν στην 9η θέση, με τους 10 πρώτους στα 0.7s και 9 λεπτά να απομένουν.

Οι δύο Mercedes και οι δύο Renault ήταν τα τελευταία μονοθέσια που έγραψαν χρονομετρημένες προσπάθειες. Ο Bottas ήταν μόλις 4ος και ο Hamilton 12ος στον πρώτο τους γύρο. Οι Renault Πήραν το 11 και 12, με τον Ricciardo ταχύτερο. Οι ομάδες, είχαν βάλει καύσιμα για κάμποσους γύρους στην αρχή του Q1, οπότε δεν είχαμε για την ώρα απόλυτους χρόνους. Ο Hamilton βελτίωσε τον χρόνο του και ανέβηκε στην 2η θέση, 0.1s πιο αργός από τον Verstappen και επίσης από τον εαυτό του στο FP3.

Με τρία λεπτά να απομένουν, οι Raikkonen, Magnussen, Russell, Grosjean και Latifi ήταν στη ζώνη αποκλεισμού. Ο Stroll ανέβηκε στην 1η θέση με το 1:04.309, ενώ ο Russell μπήκε στην 15η θέση. Οι δύο Haas τον ξεπέρασαν, με τον Grosjean ταχύτερο για 0.070s. Ο Verstappen έκανε και πάλι τον ταχύτερο γύρο στο 1:04.024 και ήταν ταχύτερος των δύο Mercedes που ακολούθησαν.

Από το Q1 αποκλείστηκαν οι Magnussen, Russell, Giovinazzi, Raikkonen και Latifi.

Q2

Έπρεπε να περάσουν σχεδόν τρία λεπτά για να δούμε μονοθέσια στη πίστα, με τη θερμοκρασία αέρα στους 26 βαθμούς, η πρόσφυση είχε αλλάξει δραματικά. Οι οδηγοί που θα περάσουν στο Q3, θα εκκινήσουν τον αγώνα με τη γόμα που έγραψαν τον ταχύτερο χρόνο τους στο Q2.

Οι δύο Mercedes ήταν τα πρώτα μονοθέσια στη πίστα για την ίσως μοναδική τους προσπάθεια. Ο Hamilton πάτησε για τα καλά το πόδι στο γκάζι και έγραψε το 1:03.325, με τον Bottas στη 2η θέση 0.2s πιο αργό, ενώ ο Norris ήταν 3ος μπροστά από τις δύο Racing Point των Stroll και Perez. O Ricciardo ήταν στην 6η θέση μπροστά από τον Leclerc που ήταν η πρώτη Ferrari, 0.7s πίσω από τη κορυφή.

Ο Verstappen έκανε τον 8ο χρόνο με τη medium γόμα, ενώ τη 10άδα έκλειναν οι Sainz και Vettel. O Albon από τη μεριά του δεν έγραψε καλή προσπάθεια και ήταν 13ος πίσω από τις Alpha Tauri, ενώ ο Verstappen βελτίωσε με τη medium γόμα, αλλά ήταν 6ος. O Sainz ήταν στην 9η θέση μπροστά από τον Vettel.

Με 3 λεπτά να απομένουν, στη ζώνη αποκλεισμού ήταν οι δύο Alpha Tauri, o Albon, ο Οcon και ο Grosjean.

O Ocon δεν κατάφερε να μπει στην 10άδα ενώ οι Mercedes βελτίωσαν, με τον Botas ταχύτερο. Οι δύο Ferrari δεν κατάφεραν να βελτιώσουν τον χρόνο τους και ο Albon με τον 3ο χρόνο έβγαλε τον Vettel στην 11η θέση και τον απέκλεισε από τη διαδικασία, σε μια κάκιστη ημέρα για την Ferrari. O Verstappen δεν ολοκλήρωσε τον γύρο του, πάτησε φρένο και αύριο θα ξεκινήσει τον αγώνα με τη medium γόμα ελαστικών.

Από το Q2 αποκλείστηκαν οι Vettel, Gasly, Kvyat, Ocon και Grosjean.

Q3

Οι δύο Mercedes ήταν και πάλι τα πρώτα μονοθέσια που βγήκαν στη πίστα και ακολούθησαν τα δύο μονοθέσια της McLaren, με τους Perez και Leclerc πίσω τους. Λόγω του μικρού μήκους της πίστας, μπορούσαν να επιλέξουν πιο άνετα το σημείο που θα έβγαιναν στη πίστα.

Ο Bottas έγραψε το 1:02.939 και ήταν 0.1s ταχύτερος του Hamilton, με τον Sainz να παίρνει τη 3η θέση, μπροστά από τον Perez. O Leclerc ήταν μόλις στην 5η θέση, με τις δύο Red Bull να παίρνουν τις θέσεις της δεύτερης σειράς, με τον Verstappen ταχύτερο του Albon, αλλά 0.612s μακριά από τη κορυφή. Τρεις οδηγοί δεν είχαν γράψει χρονομετρημένη προσπάθεια, με τον Stroll να είναι στη πίστα και σε γρήγορο γύρο.

Ο Καναδός έγραψε τον 6ο χρόνο μπροστά από τον teammate του με δύο λεπτά να απομένουν και όλους τους υπόλοιπους να είναι στη πίστα.

Ο Perez πήρε την 5η θέση ενώ ο Leclerc πήγε πίσω του. Ο Verstappen ήταν μόλις 0.5s μακριά από τις δύο Mercedes, με τον Bottas να έχει έξοδο στην στροφή 4. Ο Norris ξεπέρασε τον Albon για να πάρει την 4η θέση στη κατάταξη και ερχόταν ο Hamilton.

Ο Βρετανός είχε ένα καλό δεύτερο κομμάτι και ένα κακό τρίτο κομμάτι και ήταν μόλις 0.012s μακριά από τον teammate του. Ο Bottas πήρε την pole position για το GP Αυστρίας και πρώτη της σεζόν.

Αποτελέσματα QP του GP Αυστρίας

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles