spot_img

GP Ιαπωνίας FP1: Vettel από νωρίς με ρεκόρ πίστας

Ο Sebastian Vettel ήταν ο οδηγός που με τον ταχύτερο χρόνο ολοκλήρωσε στη κορυφή της πρώτης περιόδου στην πίστα της Suzuka.

O Γερμανός, έδειξε από την πρώτη περίοδο τη δυναμική του και με την super-soft γόμα περίπου στα τελευταία 15 λεπτά, έγραψε το 1:29.166. Ο χρόνος αυτός, τον κράτησε στην 1η θέση μέχρι το τέλος του επεισοδιακού FP1, με τον Lewis Hamilton να είναι ακριβώς πίσω του. Ο Βρετανός έδειξε πως η Mercedes δεν θέλει να επαναλάβει την εμφάνιση της Μαλαισίας και ήταν 0.211s πίσω από τον οδηγό της Mercedes. O Daniel Ricciardo ολοκλήρωσε στην 3η θέση, με την Red Bull να είναι 0.1s πίσω από την Mercedes και η μάχη να ανάβει από νωρίς.

Οι Kimi Raikkonen και Valtteri Bottas ήταν εκτός ρυθμού στη πρώτη περίοδο, με τον Verstappen να κάνει λάθος στο γρήγορο γύρο του. Best of the rest o Esteban Ocon για την Force India, με τον Stoffel Vandoorne να φέρνει την McLaren εντός 10άδας.

Όμως, προς το παρόν τα δεδομένα είναι λίγα, μιας και δεν γνωρίζουμε τα φορτία καυσίμου που χρησιμοποίησε κάθε ομάδα

Με την έναρξη του FP1, πολλοί οδηγοί έκαναν την εμφάνισή τους, με τους περισσότερους να επιλέγουν να κάνουν installation laps, ενώ μερικοί πήγαν κατευθείαν για χρόνους.

Πολύ σημαντικό ήταν να δουν στη Ferrari εάν το κιβώτιο του Vettel ήταν σε θέση να λειτουργήσει σε πλήρη ισχύ. Η απειλή της βροχής ήταν μεγάλη, πράγμα που ανάγκασε τις ομάδες να ξεκινήσουν από νωρίς το πρόγραμμά τους στη διαδικασία.

Οι δύο Mercedes και οι δύο Red Bull ήταν τα μονοθέσια που συμπλήρωσαν χρoνομετρημένη προσπάθεια στα πρώτα λεπτά. Ο Hamilton είχε τον ταχύτερο χρόνο στο 1:31.544, με τον Bottas 0.007s πίσω του. Στα ασημί μονοθέσια είδαμε τη soft γόμα, ενώ οι Ταύροι είχαν τη super-soft. O Hamilton λίγο μετά βελτίωσε στο 1:31.042, με τον Verstappen να ανεβαίνει στη 2η θέση, 0.1s πίσω.

Τα λεπτά περνούσαν και όλο και περισσότεροι οδηγοί μπήκαν στη πίστα για να γράψουν χρόνο, με τις Ferrari να είναι κι εκείνες μέσα. Τα κόκκινα μονοθέσια αμέσως βρήκαν ρυθμό και με την soft γόμα ήταν 0.4s και 0.6s πίσω από τις Mercedes.

O Alonso ήταν ο μόνος που δεν είχε κάνει χρόνο μετά από 25 λεπτά, όμως η πρώτη του προσπάθεια με την super-soft γόμα τον έφερε στην 7η θέση, με τον teammate του να είναι στην 11η θέση, 0.5s πίσω του.

Ο Ricciardo έβαλε και δεύτερο σετ της super-soft γόμας και ανέβηκε αμέσως στη 1η θέση με χρόνο 1:29.541, χρόνος που αποτελεί νέο ρεκόρ πίστας. Από την άλλη, ο Max Vertappen είχε έξοδο στη στροφή Spoon Curve.

Σιγά σιγά, όλο και περισσότεροι οδηγοί μπήκαν με την super-soft γόμα, με τις Mercedes να κάνουν κι εκείνες την εμφάνισή τους από νωρίς. Ο Bottas έγραψε έναν κακό χρόνο, όμως ο Hamilton μπόρεσε να βρει όσο χρειαζόταν και με το 1:29.377 ανέβηκε και πάλι στη 1η θέση.

Αντίθετη στρατηγική ακολούθησαν στη Ferrari, όπου επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν δύο σετ της soft γόμας στο FP1. O Vettel ήταν ταχύτατος και με πιο αργή γόμα από τον Hamilton ήταν 0.042s πιο αργός, δείχνοντας πως η Ferrari έχει από νωρίς τη δυναμική. Ο Raikkonen όμως από τη μεριά του, ήταν 0.6s πιο αργός, με τον Φινλανδό να μην έχει βρει ακόμα ρυθμό.

Στα επόμενα λεπτά, οι οδηγοί επέστρεψαν στα pit, με τη δράση να πέφτει λίγο στη πίστα. Όσοι δεν είχαν ολοκληρώσει τα γρήγορα περάσματα τους με φρέσκια γόμα, ήταν η στιγμή να το κάνουν, μιας και είχαμε μπει στο δεύτερο μισό της διαδικασίας.

Όμως, η κόκκινη σημαία έκανε την εμφάνισή της, όταν ο Carlos Sainz στην έξοδο της στροφής 11 πάτησε παραπάνω στο kerb απ’οσο χρειαζόταν και κατέληξε στα προστατευτικά ελαστικά. Ως αποτέλεσμα, το εμπρός μέρος του διαλύθηκε κατά τη σύγκρουση, ενώ είχε κλατάρισμα και το πίσω δεξί ελαστικό.

Με 23 λεπτά να απομένουν στη διαδικασία, η πράσινη σημαία επέστρεψε, όπως και οι πρώτες ψιχάλες.

Ο Vettel βγήκε με τρίτο διαφορετικό σετ και αυτή τη φορά φόρεσε την super-soft γόμα για πρώτη φορά. Ο Γερμανός ήταν ταχύτατος και με το 1:29.166 ανέβηκε στη 1η θέση και έγραψε νέο απόλυτο ρεκόρ πίστας. Ο Raikkonen προσπάθησε και πάλι, όμως ήταν 0.4s πιο αργός.

Οι υπόλοιποι οδηγοί ήταν σε διαφορετικό πρόγραμμα, μιας και οι ομάδες τα τελευταία λεπτά έβαλαν πολλά καύσιμα στα μονοθέσια. Όπως γίνεται στο τέλος κάθε FP1, όλοι δοκίμασαν από νωρίς τον ρυθμό αγώνα μιας και ενδέχεται να μην είχαν άλλη ευκαιρία λόγω καιρού.

Η βροχή δεν ήρθε ποτέ στο FP1 και ο Sebastian Vettel ολοκλήρωσε στη κορυφή των χρόνων.

Αποτελέσματα FP1

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles