spot_img

GP Ισπανίας QP: Μάχη θρίλερ και ο Hamilton στη pole position

O Lewis Hamilton ήταν αυτός που πήρε μια μεγάλη pole position στη Βαρκελώνη και η δεύτερη στη χρονιά του, με την Mercedes να κάνει το 1-2.

Ο Βρετανός ήταν καταλυτικός εκεί που έπρεπε και στη τελευταία του προσπάθεια, έγραψε το νέο ρεκόρ πίστας στο 1:16.173 και αύριο θα εκκινήσει από θέση ισχύος στον αγώνα. Δίπλα του, θα βρει τον teammate του, Valtteri Bottas, ο οποίος έμεινε στην 2η θέση για 0.040s και έκανε πολύ δύσκολο το έργο του Hamilton. Όμως, αύριο η Mercedes έκανε το πρώτο 1-2 της χρονιάς και αύριο θα έχει τον πρώτο λόγο στην εκκίνηση και στη στρατηγική. Στην 3η θέση βρέθηκε ο Sebastian Vettel με την Ferrari και την soft γόμα ελαστικών, o oποίος βρέθηκε 0.132s πίσω από τον χρόνο της pole και θα είναι ο πρώτος αύριο που θα ασκήσει πίεση στα ασημί μονοθέσια.

Ο Kimi Raikkonen ολοκλήρωσε στην 4η θέση μπροστά από τις δύο Red Bull που με την soft γόμα έμειναν λίγο πιο πίσω από το αναμενόμενο. Best of the Rest ήταν ο Kevin Magnussen με την Haas, μπροστά ακριβώς από τον Fernando Alonso, ο οποίος είναι ο μοναδικός στη πρώτη 10άδα που θα ξεκινήσει αύριο με την super-soft.

Οι συνθήκες της πίστας ήταν πάρα πολύ παράξενες στο Q3 ειδικά, με την soft γόμα να δείχνει να είναι αρκετά κοντά στην super-soft, με τις διαφορές να κρίνονται στις λεπτομέρειες. Μόνο οι δύο Mercedes επέλεξαν την super-soft για τη τελευταία προσπάθεια και άγνωστο παραμένει το γεγονός για το αν ήταν σωστή η λάθος επιλογή.

Q1

O Lance Stroll ήταν ο πρώτος οδηγός που βγήκε στη πίστα για να γράψει χρονομετρημένη προσπάθεια, με τον teammate του να ακολουθεί. Ο Sirotkin ήταν ο ταχύτερος εκ των δύο, με τις δύο Ferrari να γράφουν από νωρίς με την super-soft γόμα τα γρήγορα περάσματά τους. Ο Vettel είχε το 1:17.806, με τον Raikkonen να είναι 0.1s πίσω του και τις δύο Haas 1s πίσω τους.

Ο Raikkonen βελτίωσε τον χρόνο του και έγραψε το 1:17.483 για να ανέβει 1ος, με τον Hamilton να τον ακολουθεί 0.150s πίσω του και τον Bottas στην 3η θέση. Όμως, ο Vettel είχε μια φοβερή απάντηση και με το 1:17.031 ανέβηκε στη κορυφή των χρόνων και έγραψε νέο ρεκόρ πίστας.

Οι δύο Red Bull βγήκαν στη πίστα, με τον Verstappen να ανεβαίνει στη 2η θέση 0.380s πίσω από τον Vettel, ενώ ο Ricciardo ήταν 4ος, μπροστά από τις δύο Mercedes. O Alonso είχε κάνει έναν τρομερό χρόνο με την medium γόμα ελαστικών και ήταν στην 7η θέση, 1.2s πίσω από τη κορυφή, ενώ ο Hulkenberg έδειχνε να έχει κάποιο πρόβλημα με το μονοθέσιο.

Με 1 λεπτό να απομένει, ο Γερμανός ήταν στην επικίνδυνη ζώνη, μαζί με τις δύο Williams και τον Ericsson. Προσωρινά μπήκε στην 15άδα, αλλά οι Ocon και Vandoorne βελτίωσαν και πέταξαν εκτός του οδηγό της Renault. O Stroll στην έξοδο της στροφής 12 πάτησε εκτός πίστας και βρέθηκε στα χαλίκια και η διαδικασία τελείωσε πρόωρα για τον ίδιο.

Από το Q1 αποκλείστηκαν οι Hulkenberg, Ericsson, Sirotkin, Stroll και ο Hartley που δεν έγραψε χρονομετρημένη προσπάθεια μετά το ατύχημα στο FP3.

Q2

Οι οδηγοί που θα περάσουν στο Q3, θα εκκινήσουν τον αγώνα με το σετ που έκαναν τα ταχύτερα περάσματά τους στο Q2. Μεγάλο ερωτηματικό ήταν για το ποια γόμα θα επέλεγε η κάθε ομάδα, με τις περισσότερες να είναι με την soft γόμα.

Μετά το πρώτο πέρασμα, ο Vettel είχε γράψει τον ταχύτερο χρόνο στο 1:16.802, με τον Raikkonen να έχει το 1-2 για την Scuderia και τις δύο Mercedes να μην μπορούν να βρεθούν πιο κοντά από τα 0.3s. Οι δύο Red Bull έχασαν έδαφος και έμειναν στο 5-6, ενώ οι δύο Haas ήταν σταθερά μπροστά από τους υπόλοιπους.

Ο Hamilton βγήκε για δεύτερο γρήγορο γύρο, αυτή τη φορά με την super-soft γόμα, αλλά στο τέλος του γύρου άφησε το πόδι από το γκάζι. Μόνο οι Sainz και Alonso από την πρώτη 10άδα είχαν τη soft γόμα.

Με δύο λεπτά να απομένουν, όλοι βγήκαν για ακόμα μια τελευταία προσπάθεια.

Ο Sainz με τη soft γόμα βελτίωσε και θα εκκινήσει με αυτή τον αυριανό αγώνα, ενώ ο Alonso επίσης με την ίδια γόμα δεν βελτίωσε, αλλά έμεινε στην 10η θέση. Καμία όμως άλλη θέση δεν άλλαξε, με τον Gasly να είναι ο μοναδικός κερδισμένος και να ανεβαίνει 12ος.

Από το Q2 αποκλείστηκαν οι Vandoorne, Gasly, Ocon, Leclerc & Perez.

Q3

H τελευταία περίοδος των κατατακτήριων δοκιμών ξεκίνησε και όλοι οι οδηγοί βγήκαν με την super-soft γόμα για τα πρώτα γρήγορα περάσματα που μπορεί να κρίνουν την pole.

O Hamilton ήταν ο ταχύτερος οδηγός μετά το πρώτο πέρασμα γράφοντας το 1:16.491 και έχοντας πίσω του τις δύο Red Bull. O Verstappen ήταν 0.325s και ο Ricciardo 0.367s, όμως ο Βρετανός δεν είχε καθαρό χρόνο.

Ο Bottas όμως έκανε χρόνο 0.4s και ήταν στη 4η θέση, ενώ ο Vettel έμεινε στην 5η, 0.7s πίσω από τον Hamilton, καθώς προφανώς δεν είχε κάνει καθαρό γύρο.

Ο Alonso ήταν στην 6η θέση, 1.5s πίσω από τον Hamilton, ενώ ο Raikkonen είχε κάνει κακό χρόνο.

Στα τελευταία λεπτά, όλοι βγήκαν για έναν τελευταίο γρήγορο γύρο. Ο Ricciardo με την soft γόμα βελτίωσε, αλλά δεν ανέβηκε στην 2η θέση για 0.002s. Και ο Raikkonen σε εκείνο το σημείο ήταν με την soft γόμα και η αγωνία ήταν στο κατακόρφυρο.

Ο Φινλανδός ανέβηκε στη 2η θέση, ενώ ο Hamilton έγραψε το 1:16.173 για να βελτιώσει τον χρόνο του και ο Bottas γιαα 0.040s έμεινε στη 2η θέση σε μια τρομερή μάχη.

Ο Vettel ήταν ο τελευταίος που θα έκανε χρόνο με την soft γόμα και για 0.132s έμεινε στην 3η θέση και αύριο θα εκκινήσει από την δεύτερη σειρά της εκκίνησης. Ο Ricciardo έκανε και δεύτερη προσπάθεια, αλλά δεν κατάφερε να βελτιώσει.

Στις πιο πίσω θέσεις, ο Magnussen βελτίωσε και πέρασε τον Alonso για να γίνει ο Best of the Rest.

Αποτελέσματα QP

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles