spot_img

GP Ιταλίας QP: Leclerc στη pole σε κατατακτήριες παρωδία

Ο Charles Leclerc πήρε τη τέταρτη pole position της καριέρας του και φετινή για τη Ferrari, στις ίσως πιο ξενέρωτες κατατακτήριες της χρονιάς.

Ο Μονεγάσκος έκανε αυτό που έπρεπε τη στιγμή που έπρεπε και ήταν ο καταλύτης στη δεύτερη σερί pole της Ferrari στη χρονιά αλλά και στη Monza μετά το 2018. Ο οδηγός της Scuderia έγραψε το 1:19.307 και άφησε τον Lewis Hamilton στη 2η θέση για 0.039s σε μια μάχη που κράτησε μόλις ένα γύρο στο Q3 με τις τακτικές των οδηγών να τους αφήνουν εκτός χρόνου και μάχης. Στη 3η θέση ήταν ο Valtteri Bottas, με τον Φινλανδό να είναι 0.047s πίσω από τη κορυφή σε ακόμα μια πολύ στενή μάχη για τη μάχη. Ο Bottas μάλιστα είδε τον Raikkonen να φεύγει εκτός και αν δεν είχε σηκώσει το πόδι από το γκάζι στη κίτρινη σημαία θα ήταν αυτός 1ος. Ως αποτέλεσμα οι τρεις πρώτοι της κατάτξης έχουν από 4 pole position στο 2019.

Στη 4η θέση έμεινε ο Sebastian Vettel, ο οποίος πρέπει να νιώθει τυχερός που δεν ακυρώθηκε ο γύρος του στο Q3, καθώς οριακά πάτησε εκτός πίστας στη Parabolica. Ακολούθησαν οι δύο οδηγοί της Renault, με τον Ricciardo μπροστά από τον Hulkenberg, ενώ ο Carlos Sainz ήταν στην 7η θέση. Ο Alex Albon έμεινε 8ος όπως και οι Lance Stroll και Kimi Raikkonen δίχως να γράψουν χρόνο, με τον τελευταίο να έχει ακόμα μια έξοδο στις μπαριέρες.

Φυσικά, ο τελευταίος γύρος στο Q3 είναι υπό διερεύνηση από τους αγωνοδίκες, με αρκετούς οδηγούς να αναμένεται να τιμωρηθούν.

Q1

Στην αρχή του Q1 όλοι ήθελαν να έχουν κατάλληλη θέση στη πίστα, με τις δύο Toro Rosso να είναι μπροστά από όλους. Οι πρώτοι χρόνοι ήταν γεγονός, με τις δύο Renault να είναι ταχύτερες όλων, με τον Hulkenberg να είναι στη κορυφή της κατάταξης. Όλοι είχαν βγει με τη soft γόμα ελαστικών, πέραν των δύο Ferrari που επέλεξαν τη medium και του Verstappen που δεν είχε βγει ακόμα.

Ο Leclerc ανέβηκε στη 1η θέση με χρόνο στο 1:20.126, με τον Vettel όμως να είναι στην 6η θέση αλλά η διαφορά ήταν μόλις στα 0.252s. Οι αποστάσεις μεταξύ των οδηγών ήταν πολύ μικρές, με τον Magnussen στη 15η θέση να είναι 1 δευτερόλεπτο από τη κορυφή.

Όμως μπαίνοντας στο τελευταίο 5λεπτο, ο Perez αντιμετώπισε πρόβλημα με το μονοθέσιο του και σταμάτησε στην άκρη της πίστας προκαλώντας κόκκινη σημαία. Στην επικίνδυνη ζώνη είχαμε τους Grosjean, Perez, Russell και Kubica με Verstappen.

Στα τελευταία λεπτά, όταν είχαμε πια πράσινη σημαία, οι περισσότεροι εκτός των 7 πρώτων βγήκαν στη πίστα και η μάχη ήταν με το slipstream. O Vestappen όμως αντιμετώπισε πρόβλημα με τη κινητήρια μονάδα του και επέστρεψε αργά στο γκαράζ του. Οι ανακατατάξεις ήταν πολλές με τους οδηγούς να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, με δύο εκ των πέντε να είναι ήδη γνωστοί. Πολύ καλό γύρο έκανε ο Gasly, με τον Sainz να τον ξεπερνά, ενώ τελευταία στιγμή πέρασε ο Kvyat με τους 15 πρώτους να τους χωρίζει μισό δευτερόλεπτο.

Από το Q1 αποκλείστηκαν οι Grosjean, Perez, Russell, Kubica και ο Verstappen που δεν έγραψε γρήγορη προσπάθεια.

Q2

Άπαντες με τη soft γόμα βγήκαν στη πίστα, με τον Kvyat να είναι μπροστά και οι υπόλοιποι να ακολουθούν. Ο Magnussen ήταν αρχικά ταχύτερος, με τον Bottas να τον ξεπερνά και τον Hamilton να γράφει το 1:19.706 και ανέβηκε στη κορυφή, για να έρθει ο Leclerc να τον εκτοπίσει με το 1:19.553. Ο Vettel δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από τη 3η θέση, ενώ ο Ricciardo ήταν εντυπωσιακός στην 4η θέση και 0.7s ταχύτερος του teammate του που ήταν στην 7η θέση. Τη 10άδα έκλεισαν οι SAinz, Magnussen και Kvyat, με τον τελευταίο να έχει κάνει δύο γύρους.

Ο Raikkonen έκανε λάθος και και χάλασε τον γύρο του teammate του, ενώ οι Norris και Gasly δεν θα έκαναν ανταγωνιστικό χρόνο έχοντας ποινές στην αυριανή εκκίνηση.

Στα τελευταία λεπτά, όλοι μπήκαν στη πίστα για να κάνουν τη τελευταία τους προσπάθεια, με τον Albon να μη βελτιώνει και να αγχώνεται, ενώ οι δύο Ferrari με τον Ricciardo επέστρεψαν στα pit. O Raikkonen έκανε πολύ καλό χρόνο για να μπει στο Q3 όπως και ο Stroll, ενώ ο Sainz που ήταν στη 10άδα βελτίωσε κι άλλο αφήνοντας τον Giovinazzi εκτός για 0.002s.

Από το Q2 αποκλείστηκε ο Ιταλός, μαζί με τους Magnussen, Kvyat, Norris και Gasly.

Q3

Οι δύο Mercedes βγήκαν πρώτες αλλά σταμάτησαν στην άκρη του pit-lane για να αφήσουν τους υπόλοιπους να τους περάσουν. Όλοι έψαχναν να έχουν θέση για να πάρουν slipstream, με τον Vettel να είναι μπροστά από όλους και τον Albon στο τέλος.

O Vettel έφτασε τον χρόνο του Hamilton, αλλά ο Leclerc ήταν ταχύτερος όλων με χρόνο στο 1:19.307 και ο Hamilton πήρε τη 2η θέση αλλά ήταν 0.039s πιο αργός σε μια μεγάλη μάχη. Οι δύο Renault πήραν τις θέσεις 4 και 5, ενώ ο Sainz πρόλαβε τελευταία στιγμή να περάσει τη γραμμή και να πάρει χρόνο διότι είχαμε κόκκινη σημαία.

Ο Raikkonen πάτησε άτσαλα στη Parabolica και έχασε το πίσω μέρος μπροστά στον Hamilton και κατέληξε στον τοίχο με το πίσω μέρος να διαλύεται. Ο Bottas όμως σύμφωνα με το χρονόμετρο πήρε κατάταξη ακριβώς πριν βγει η κόκκινη σημαία και πήρε τη 3η θέση όντας 0.047s πιο αργός του Leclerc. Χρόνο πλέον δεν είχαν κάνει οι Albon, Raikkonen και ο Stroll.

Η πράσινη σημαία ήταν γεγονός, όμως τίποτα δεν κινούνταν για σχεδόν 5 λεπτά, όταν και όλοι βγήκαν για τη τελευταία τους προσπάθεια και η μάχη της pole position είχε ανάψει. Όμως οι οδηγοί καθυστέρησαν τόσο πολύ που λέον ήταν κρίσιμο για αν θα περνούσαν τη γραμμή εντός χρόνου σε μια παρωδία.

Ο χρόνος μηδενίστηκε με τον Sainz να περνάει πρώτος τη γραμμή με τον Leclerc να προλαβαίνει επίσης και όλοι οι υπόλοιποι πέρασαν εκτός χρόνου και έτσι ο Charles Leclerc πήρε τη pole position δίχως μάχη.

Αποτελέσματα QP

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles