spot_img

GP Ουγγαρίας QP: Βασιλιάς στη βροχή ο Hamilton στην 77η του pole position

O Lewis Hamilton ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στις κατατακτήριες δοκιμές για το GP Ουγγαρίας και στις πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες πήρε μια φοβερή pole position.

O Βρετανός μπήκε στο βροχερό Q3 και από νωρίς έδειξε και πάλι τη ταχύτητα του στο βρεγμένο και την τελευταία στιγμή, στον τελευταίο γύρο, έκανε το κάτι παραπάνω και το 1:35.658 του χάρισε την 77η pole position της καριέρας του σε μια μάχη που δεν χωρούσαν προβλέψεις. Ο Valtteri Bottas έκανε το 1-2 για την Mercedes και ήταν μόλις 0.2s μακριά από τον χρόνο του teammate του και αύριο οι δύο W09 θα έχουν τον πρώτο λόγο, παρά το γεγονός πως μέχρι το FP3 δεν είχαν το ταχύτερο μονοθέσιο. Ο Kimi Raikkonen πήρε την 3η θέση και ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές και έφτασε κοντά την pole. To σημαντικό για τον ίδιο ήταν πως κέρδισε τον teammate του, αλλά η διαφορά από τον Hamilton ήταν στο μισό δευτερόλεπτο.

Από την 4η θέση θα εκκινήσει αύριο Sebastian Vettel με την δεύτερη Ferrari. O Γερμανός είχε εξαιρετική στρατηγική όταν βγήκε στο Q2 με τη σωστή γόμα, όμως δεν του χάρισε κάτι παραπάνω από την πρόκριση στη τελευταία διαδικασία. Παρά το γεγονός πως έδωσε τα πάντα, ο Vettel δεν μπόρεσε να βρεθεί σε θέση να απειλήσει για την pole και αύριο σίγουρα θα δούμε τεράστια μάχη για τη νίκη ανάμεσα σε τέσσερις οδηγούς.

Ο Carlos Sainz ήταν εξαιρετικός και πήρε μια τρομερή 5η θέση για τον αυριανό αγώνα ως και ο Best of the Rest για την Renault. Ο Pierre Gasly είδε το καλύτερο αποτέλεσμα του για φέτος στην 6η θέση και ήταν ο ταχύτερος ταύρος μπροστά από τον Max Verstappen, ενώ ο Brendon Harltey βρέθηκε μπροστά από τις δύο Haas που έκλεισαν την πέμπτη σειρά.

Άτυχοι όσοι δεν έγραψαν νωρίς χρόνο στο Q2, με τους Fernando Alonso και Daniel Ricciardo να είναι δύο από τους οδηγούς αυτούς που βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Ένα είναι όμως σίγουρο. Αύριο, περιμένουμε έναν αγώνα υπομονής, με την στρατηγική και το track position να παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Q1

H βροχή είχε ξεκινήσει περίπου μισή ώρα πριν τις κατατακτήριες δοκιμές και η ένταση της ήταν σε χαμηλά επίπεδα, όμως κανένας δεν θα έβγαινε με στεγνά ελαστικά. To πράσινο φως άναψε και τα πρώτα μονοθέσια βγήκαν στη πίστα με τα ενδιάμεσα ελαστικά, με την βροχή να έρχεται και να κάνει το έργο των οδηγών πιο δύσκολο.

Οι δύο Mercedes και ο Raikkonen είχαν συμπληρώσει από νωρίς χρόνο, με τον Φινλανδό της Ferrari να είναι ο ταχύτερος όλων στο 1:25.988, ενώ ο Vettel ανέβηκε στην 2η θέση λίγο αργότερα. Οι δύο οδηγοί της Red Bull ήταν τα τελευταία μονοθέσια που θα έκαναν χρόνο, με την πίστα να στεγνώνει στο δεύτερο κομμάτι. Το περισσότερο νερό υπήρχε στο πρώτο τομέα, όμως στα επόμενα δύο υπήρχε πολύ λιγότερο.

Με κάτι περισσότερο από 10 λεπτά να απομένουν, είδαμε τις ομάδες να περνούν στην ultra-soft γόμα, με τον Sainz να κάνει την αρχή. Ο Ισπανός βελτίωσε αμέσως για να ανέβει στην 1η θέση και όλοι επέστρεψαν για αλλαγή στη στεγνή γόμα. Ο Raikkonen έριξε τον ταχύτερο χρόνο στο 1:19.828, με τον Verstappen να παίρνει την 2η θέση, αλλά αμέσως ο Sainz τον ξαναπέρασε, ενώ κεραυνοί έκαναν την εμφάνιση τους γύρω από τη πίστα, αλλά η βροχή είχε εξαφανιστεί.

Η κατάταξη άλλαζε ανά 10 δευτερόλεπτα, με τους οδηγούς να φέρνουν τα ελαστικά σε ιδαική θερμοκρασία, κάτι που έπαιρνε πάνω από δύο γύρους. Μόνο ο Ricciardo ήταν στη soft με τον Αυστραλό να δυσκολεύεται πολύ να βρει σωστή θερμοκρασία στα ελαστικά του.

Ο Hamilton είχε πάρει την 1η θέση με τις Ferrari να ακολουθούν, ενώ η μάχη για την σωτηρία ήταν μεγάλη και η κατάταξη άλλαζε συνεχώς.

Ο τελευταίος που πέρασε τη γραμμή ήταν ο Magnussen και με έναν δυνατό γύρο κατάφερε να πετάξει εκτός του Vandoorne, ο οποίος δεν ήταν σε γρήγορο γύρο αλλά επέστρεφε στα pit. O Vettel πήρε εντολή να πιέσει και έγραψε τον ταχύτερο χρόνο του Q1 στο 1:16.666.

Από το Q1 αποκλείστηκαν οι Vandoorne, Leclerc, Ocon, Perez και ο Sirotkin.

Q2

Οι δύο οηγοί της Haas περίμεναν υπομονετικά στο τέλος του pit-lane με την ultra-soft γόμα, ενώ είχαν ξεκινήσει και πάλι ψιχάλες να πέφτουν στη πίστα. Την ίδια στιγμή, ο Vettel ήταν με τα ενδιάμεσα ελαστικά, ενώ οι δύο Mercedes με την ultra-soft.

Ξαφνικά όμως άνοιξαν οι ουρανοί και η βροχή ξεκίνησε να πέφτει στο τελευταίο κομμάτι και η απόφαση της Ferrari ήταν η καλύτερη για τις παρούσες συνθήκες. Όμως, στο πρώτο κομμάτι ήταν πιο στεγνό και είχαμε ακριβώς αντίθετη κατάσταση με το Q1. O Vettel ήταν στη πίστα και έκανε χρόνο με τα ενδιάμεσα ελαστικά, ενώ όλοι οι υπόλοιποι επέστρεφαν στο γκαράζ για αλλαγή ελαστικών.

Ο Vettel είχε γράψει το  1:28.636 ενώ ο Sainz ήταν στην 2η θέση, 2.1s πίσω του και όσοι πρόλαβαν νωρίς να κάνουν χρόνο, κατάφεραν να έχουν μια καλή θέση. Η βροχή είχε γίνει πολύ πιο έντονη, ειδικά στο τελευταίο κομμάτι και είχαμε φτάσει σε σημείο όπου δεν μπορούσε σχεδόν κανένας να βελτιώσει.

Η κατάσταση της πίστας ήταν πλέον για τα wet ελαστικά, με τους Alonso, Hulkenberg, Ricciardo, Ericsson και ο Stroll που είχε έξοδο και έσπασε το ρύγχος του στις μπαριέρες.

Οι Ericsson και Ricciardo μπήκαν στη πίστα για να μπορέσουν να βελτιώσουν τους χρόνους τους, όμως η πίστα ήταν υπερβολικά αργή σε σχέση με πριν 10 λεπτά. To χρονόμετρο έπεσε στο μηδέν και η κατάταξη δεν άλλαξε, με έκπληξη να αποτελεί η διπλή παρουσία της Toro Rosso στο Q3 για πρώτη φορά φέτος.

Από το Q2 αποκλείστηκαν οι Alonso, Ricciardo, Hulkenberg, Ericsson και ο Stroll που δεν σημείωστ τελικά χρόνο.

Q3

H βροχή είε ξεκινήσει και πάλι και όλοι βγήκαν για την τελική μάχη με τα wet ελαστικά. Το τελευταίο κομμάτι ήταν εκείνο που ήταν στη χειρότερη κατάσταση και αυτός που θα έκανε πρώτος γύρο ήταν ο Verstappen.

O Ολλανδός έγραψε το 1:38.923, με τον Bottas να είναι ταχύτερος και ο Hamilton ακόμα περισότερο στο 1:37.564. Ο Sainz είχε κάνει τον 4ο χρόνο ενώ ο Vettel ήταν μόλις στην 6η θέση. Ο Raikkonen ήταν ο τελευταίος που θα έκανε χρόνο και βρέθηκε μόλις στην 3η θέση, αλλά ήταν 0.2s πίσω από τον Βρετανό.

Ο Verstappen βελτίωσε τον χρόνο του αλλά όχι τη θέση του, όμως ο Hamilton ήταν σε άλλο κόσμο και έγραψε το 1:36.648 και ήταν 1 δευτερόλεπτο ταχύτερος όλων. Ο Raikkonen βελτίωσε και ανέβηκε 2ος 0.7s πιο αργός, με τους οδηγούς να βρίσκουν χρόνο σε κάθε πέρασμα. Ο Bottas βελτίωσε και ανέβηκε στην 2η θέση, ενώ ο Vettel επέστρεψε στο γκαράζ.

Όμως ο Raikkonen είχε βρει τον ρυθμό που ήθελε και με ένα εκπληκτικό τελευταίο κομμάτι έγραψε το 1:36.186 για να πάρει την προσωρινή pole position. H πίστα άρχιζε να βελτιώνεται καθώς είχαμε μπει στα τελευταία 3 λεπτά και ο Sainz ανέβηκε στην 3η θέση και ο Vettel ήταν στη πίστα με νέο σετ της wet γόμας.

Ο Γερμανός βελτίωσε τον χρόνο του, αλλά έμεινε στην 4η θέση ενώ είχαμε μπει στον τελευταίο γύρο για όλους στο Q3. Στην τελευταία του προσπάθεια, ο Vettel βελτίωσε αλλά έμεινε στην 2η θέση για 0.024s ενώ ερχόντουσαν πίσω οι δύο Mercedes.

O Bottas βελτίωσε τον ταχύτερο γύρο για να περάσει στην 1η θέση, όμως ο Hamilton ήταν ταχύτατος και με το 1:35.658 πήρε την pole position μέσα στη γιορτή και πήρε την 77η pole position του.

Πιο πίσω, ο Sainz έμεινε στην 5η θέση, ενώ ο Gasly ήταν στην 6η ανάμεσα και στις δύο Toro Rosso ο Verstappen σε μια πολύ κακή ημέρα για τον ίδιο.

Αποτελέσματα QP

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles