spot_img

GP Βελγίου Race: Επιστροφή Vettel στις νίκες και το πρωτάθλημα τώρα ξεκινά

Ο Sebastian Vettel ήταν ο μεγάλος νικητής του GP του Βελγίου κερδίζοντας στα ίσα τον Lewis Hamilton και επέστρεψε στις επιτυχίες μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα.

Ο Γερμανός έκανε τον ιδανικό αγώνα από τον πρώτο γύρο, καθώς πέρασε τον Hamilton με την πρώτη ευκαιρία, λίγο πριν βγει το SC και έκτοτε δεν απειλήθηκε ποτέ. Ο ρυθμός του ήταν τέλειος και φρόντισε μετά την αλλαγή ελαστικών να αυξήσει τη διαφορά και να φτάσει στην 52η νίκη της καριέρας του. Με αυτό τον τρόπο ξεκινά με τον καλύτερο τρόπο το δεύτερο μισό του 2018 και η διαφορά από τον Hamilton πλέον είναι στους 17 βαθμούς. Ο Βρετανός έχασε ουσιαστικά τη νίκη στον πρώτο γύρο, η στρατηγική με το undercut δεν έπιασε στην Mercedes και στο τελευταίο μέρος του αγώνα συμβιβάστηκε με τους 18 βαθμούς και την δεύτερη θέση, καθώς γνωρίζει πως το κάθε αποτέλεσμα είναι σημαντικό. Στην 3η θέση ολοκλήρωσε ο Max Verstappen σε έναν από τους πιο μοναχικούς αγώνες στη καριέρα του και ίσως το πιο εύκολο βάθρο που πήρε ποτέ, καθώς δεν απειλήθηκε σε κανένα σημείο του αγώνα. Μάλιστα, αυτό ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα του στο Spa.

Στην 4η θέση βρέθηκε ο Valtteri Bottas δίνοντας 12 βαθμούς στην Mercedes, η οποία αύξησε τη διαφορά στη βαθμολογία από την Ferrari κατά 5 βαθμούς. Εξαιρετικό αγώνα για την RP Force India, καθώς ως «νέα» ομάδα, πήρε τους πρώτους της βαθμούς, με τον Sergio Perez στην 5η θέση και τον Esteban Ocon στην 6η. Ακολούθησαν οι δύο Haas, με τον Pierre Gasly στην 9η θέση και τον Marcus Ericsson να κλείνει την πρώτη 10άδα

Στην εκκίνηση είχαμε ένα τρομακτικό ατύχημα όταν ο Hulkenberg έχασε τα φρένα στη στροφή 1, έπεσε πάνω στον Fernando Alonso, o οποίος τινάχτηκε στον αέρα όταν έπεσε πάνω στον Charles Leclerc και κατά τη πτώση έπεσε πάνω στο Halo του Μονεγάσκου, όμως από την εξωτερική πλευρά.

O Αγώνας

Στην εκκίνηση, οι Hamilton και Vettel πετάχτηκαν με την ίδια ταχύτητα και ο Βρετανός πήρε την εσωτερική και έστριψε στην 1η θέση. Πίσω όμως επικράτησε το χάος. Ο Hulkenberg έχασε τα φρένα και έπεσε πάνω στον Alonso, o οποίος με τη σειρά του χτύπησε πάνω στον Leclerc και απόγειώθηκε στον αέρα. Σύγκρουση είχε και ο Ricciardo με τον Raikkonen, ενώ ο Αυστραλός είχε ζημιά στην πίσω αεροτομή του από τον Alonso, όταν ο Ισπανός ήταν στον αέρα.

Στον αγώνα, ο Vettel είχε ξεκινήσει το κυνήγι του Hamilton και μετά την Radillion είχε ένα τρομερό slipstream και στο μέσον της ευθείας Kemmel τον είχε προσπεράσει για την 1η θέση. Οι δύο RP Force India προσπάθησαν να κάνουν την έκπληξη όντας στην εσωτερική και εξωτερική των δύο πρώτων, όμως τελικά επέλεξαν να μείνουν πίσω. Και όλα αυτά, την ώρα που βγήκε το safety car.

O Raikkonen μπήκε στα pit για την soft γόμα έχοντας κλατάρισμα πίσω δεξιά, ενώ οι μηχανικοί της Red Bull είχαν φέρει τον Ricciardo στο γκαράζ και προσπάθησαν να του επισκευάσουν τη πίσω αεροτομή. Ο Bottas είχε επίσης ζημιά στην εμπρός αεροτομή στην εκκίνηση και μπήκε για αλλαγή και είχε πέσει στην 16η θέση.

Ο Vettel ήταν μπροστά από τους Hamilton, Perez, Ocon, Verstappen, Grosjean, Magnusen, Gasly, Ericsson και Sirotkin, ενώ το SC αποχωρούσε στο τέλος του 4ου γύρους.

Ο Vettel έξυπνα έχτισε διαφορά από τον Hamilton όταν είχαμε πλέον πράσινη σημαία και φρόντισε πιέζοντας να γράψει ταχύτερους γύρους να αυξήσει αμέσως τη διαφορά στα 2.5s. Πίσω, ο Verstappen αμέσως επιτέθηκε στον Ocon και με μια εντυπωσιακή κίνηση ανέβηκε στην 4η θέση και έβαλε στόχο τον Sainz. Ο Bottas από την άλλη, έκανε ένα φανταστικό προσπέρασμα στην Eau Rouge στον Hartley, ενώ στον επόμενο γύρο πέρασε τον Sainz για την 12η θέση. Ο Raikkonen στην 9ο γύρο έγινε η τέταρτη εγκατάλειψη του αγώνα, καθώς η ζημιά που είχε το μονοθέσιο του ήταν μεγαλύτερη από τις αρχικές προβλέψεις, με τον Φινλανδό να επιστρέφει αργά στο γκαράζ της ομάδας του.

Μπροστά, ο Vettel είχε πλέον ανοίξει τη διαφορά στα 3.6s, όμως ο Hamilton την είχε σταθεροποιήσει και μέχρι τον 18ο γύρο την είχε ρίξει στα 3.4s. O Bottas από την άλλη στο ίδιο σημείο είχε ανέβει 8ος, όμως τίποτα άλλο δεν λάμβανε χώρα στη πίστα εκείνη τη στιγμή. Ο Verstappen κρατούσε καλά στην 3η θέση και ήταν μόλις 14.4s πίσω από τον Hamilton, με την Mercedes να ετοιμάζεται για pit-stop.

O Βρετανός μπήκε για αλλαγή στην soft γόμα στο τέλος του 21ου γύρου, με την Ferrari να καλεί τον Vettel έναν γύρο αργότερα και κατάφερε να βγει μπροστά από τον αντίπαλό του. Η διαφορά όταν στην ευθεία Kemmel πέρασε τον Verstappen ήταν στο 1.8s και ο δεύτερος γύρος, με διαφορετική γόμα πλέον θα είχε ενδιαφέρον για τα πως θα εξελιχθεί.

Έπειτα από αρκετή ώρα, είδαμε επιτέλους μια μάχη, με τους Ericsson και Hartley να μάχονται για αρκετούς γύρους, με τον οδηγό της Sauber να έχει το πλεονέκτημα με φρέσκα ελαστικά. Όμως, ο Νεοζηλανδός δεν το έβαλε κάτω και έκανε δύο προσπεράσεις στη μάχη τους, όμως αργά η γρήγορα έπρεπε να μπει για αλλαγή ελαστικών. Μαζί του ήταν και ο Bottas, ο οποίος ήταν ο τελευταίος που μπήκε για αλλαγή, βγαίνοντας στην 6η θέση, όμως γρήγορα πέρασε τον Ocon και με ταχύτερο γύρο στον αγώνα, πλησίασε με γρήγορο ρυθμό τον Perez.

Μπροστά ο Hamilton αποδέχθηκε τη μοίρα του και μείωσε τον ρυθμό του, με την διαφορά να ανεβαίνει γύρο με τον γύρο. Ο Bottas έπιασε τον Perez και με τη βοήθεια του DRS είδαμε ακόμα ένα προσπέρασμα.

Οι γύροι όμως είχαν τελειώσει και ο Vettel πέρασε την γραμμή του τερματισμού από την 1η θέση για να επιστρέψει στις νίκες με εμφατικό τρόπο σε έναν εξαιρετικό αγώνα για τον ίδιο, μπροστά από τον Hamilton. O Verstappen πέρασε τη γραμμή του τερματισμού στην 3η θέση για να ολοκληρώσει το βάθρο.

Αποτελέσματα Αγώνα

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles