spot_img

Η F1 κινδυνεύει με ζημιά 85 εκατομμυρίων για το 2020

Η F1 κινδυνεύει να χάσει μέχρι και 85 εκατομμύρια δολάρια το 2020, με τον Covid-19 να απειλεί αρκετά Grand Prix μέσα στη χρονιά.

Το GP Κίνας ήταν το πρώτο και λογικό θύμα στο καλεντάρι της F1, με τον αγώνα να αναβάλλεται, δίχως όμως να ακυρώνεται. Μάλιστα, στην ανακοίνωσή της η F1 τόνισε πως “η FiA και η F1 αποδέχθηκαν το επίσημο αίτημα του διοργανωτή του αγώνα ώστε το event να αναβληθεί”. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Liberty Media προσπαθεί να βρει χώρο για το GP Κίνας να διεξαχθεί αργότερα μέσα στη χρονιά, ελπίζοντας πως η κατάσταση με τον Covid-19 θα έχει ηρεμήσει. Όμως γιατί «καίγεται» τόσο πολύ η F1 για να διεξαχθεί ο αγώνας;

Ο λόγος είναι πολύ απλός. Το GP Κίνας έχει ήδη πληρώσει το παράβολο για τη διεξαγωγή του GP, με το ποσό να ανέρχεται στα 33.1 εκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον τα έσοδα από τα εισιτήρια για τους χώρους φιλοξενίας στα paddock ανέρχονται στα 5.1 εκατομμύρια, πράγμα που φέρνει τα έσοδα από το GP στα 38.2 εκατομμύρια. Εάν δεν διεξαχθεί ο αγώνας, οι διοργανωτές, μπορούν να επικαλεστούν βάση συμβολαίων την «ανωτέρα βία» και η F1 θα αναγκαστεί να πληρώσει το ποσό αυτό πίσω, μειώνοντας τα έσοδα του σπορ.

Επιπλέον, υπάρχει και το θέμα διεξαγωγής για το GP του Βιετνάμ στη νέα πίστα το Hanoi. Οι κατασκευές έχουν ολοκληρωθεί, με τη πίστα να είναι έτοιμη να υποδεχθεί τις ομάδες με τους οδηγούς και τα ταχύτερα μονοθέσια στην ιστορία του σπορ. Όμως, το γεγονός πως το Βιετνάμ συνορεύει με τη Κίνα προκαλεί μεγάλα προβλήματα, με την κατάσταση να είναι απρόβλεπτη. Μάλιστα, ΜΜΕ όπως το RTL δεν θα στείλουν δημοσιογραφική αποστολή για το GP, φοβούμενοι τον ιό. Επιπλέον, το Badminton International Challenge, μετά από παράκληση της Αθλητικής Ομοσπονδίας της χώρας, αναβλήθηκε για τα τέλη Μαρτίου και θα πραγματοποιηθεί για τον Ιούνιο.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Το Βιετνάμ θα φιλοξενήσει τον τρίτο αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος και σε περίπτωση που ακυρωθεί και αυτός ο αγώνας, τότε τα χρήματα πρέπει να τα επιστρέψει η F1 και είναι μάλιστα και μεγαλύτερο από της Κίνας. Το παράβολο είναι στα 35 εκατομμύρια δολάρια, τα έσοδα από τους χώρους φιλοξενίας είναι στα 5.1 εκατομμύρια, ενώ ο χορηγός του αγώνα, VinFast, καταβάλλει το ποσό των 6 εκατομμυρίων δολαρίων. Οπότε μιλάμε για ένα ποσό στα 46.1 εκατομμύρια δολάρια.

Από τη μεριά της F1 και οι διοργανωτές του GP, έχουν ήδη ενημερώσει πως ο αγώνας στο Βιετνάμ προχωράει κανονικά και θα διεξαχθεί όπως έχει προγραμματιστεί, όμως όλοι οι υποστηρικτικοί αγώνες που ήταν μέρος του τριημέρου έχουν ήδη ακυρωθεί. Αναμένουμε εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα.

Τέλος, υπάρχει και το Μπαχρέιν, όπου είναι ο δεύτερος αγώνας της σεζόν, το οποίο έχει αρκετά κρούσματα με τον ιό, ενώ τις τελευταίες ημέρες έκλεισε όλα τα σχολεία και τα νοσοκομεία για δύο εβδομάδες, ενώ ακύρωσε όλες τις πτήσεις για 48 ώρες με το Ντουμπάι και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μια ενδεχόμενη ακύρωση του συγκεκριμένου GP, θα έφερνε ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στα έσοδα του σπορ.

Συνολικά 17 από τις 22 χώρες που θα επισκεφθεί η F1 στο 2020 έχουν επίσημα ανακοινώσει κρούσματα του ιού. Τέλος, η μετοχή της F1 στο $FWONK έχει υποχωρήσει ήδη κατά 5%, έπειτα από μια περίοδο τεράστιας ανόδου, όπου είχε ξεπεράσει σε αξία τα 42 δολάρια.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles