spot_img

O Brawn δεν αποκλείει την F1 να γίνει ηλεκτρική στο μέλλον

Ο Ross Brawn δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια η Formula 1 να εγκαταλείψει τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, αλλάζοντας ριζικά.

Η F1 βρίσκεται σε ένα αρκετά παράξενο μονοπάτι τα τελευταία χρόνια, με το σπορ να προσπαθεί να βρει τρόπους να βελτιώσει το συνολικό θέαμα. Ο πρόεδρος της FiA, Jean Todt έχει παραδεχθεί πως οι V8, V10 ή V12 δεν πρόκειται να επιστρέψουν, ενώ ταυτόχρονα οι άνθρωποι που γράφουν τους κανονισμούς, μαζί με τους κατασκευαστές προσπαθούν να βελτιώσουν τον ήχο.

Καθώς το σπορ προσπαθεί να βρει μια διέξοδο στα προβλήματα του, ο Brawn τώρα παραδέχεται πως δεν αποκλείεται γίνει ολοκληρωτικά ηλεκτρικό στο μέλλον.

Πρέπει να σεβαστούμε το τι κάνει η Formula E και τι καταφέρνει. Αλλά αν κοιτάξουμε το μέγεθος των δύο, τότε δεν υπάρχει σύγκριση. Οι οπαδοί που έχει η F1 και η προβολή της, στην Formula E είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο. Η F1 θα εξελιχθεί με την σωστή ισορροπία μεταξύ των οπαδών. Εάν σε 5 ή σε 10 χρόνια υπάρχει η ανάγκη, η επιθυμία ή η ζήτηση να έχουμε μια κινητήρια μονάδα διαφορετικού τύπου, τότε θα το κάνουμε. Δεν υπάρχει τίποτα που να μας σταματήσει ώστε να έχουμε ηλεκτρικά μονοθέσια F1 στο τέλος.

Στη συνέχεια ο Brawn μίλησε για τα δύο πρωταθλήματα και έκανε μια μικρή σύγκριση για το τι προσφέρουν όσον αναφορά το θέαμα.

Mε όλο το σεβασμό, η Formula E δεν προφέρει το θέαμα, είναι ακόμα μια πολύ μικρή κατηγορία. Τα μονοθέσια δεν είναι πολύ γρήγορα, δεν έχουν τις προσωπικότητες, όμως κάνουν εξαιρετική δουλειά ώστε να κάνουν ένα μεγάλο street party. H F1 είναι διαφορετική. Είναι το κορυφαίο μηχανοκίνητο σπορ, οι ταχύτητες των μονοθεσίων, η καλίμπρα των οδηγών και οι ομάδες που έχουμε. Αν υπάρχει η ανάγκη για να μεταβούμε σε μια διαφορετική πηγή ενέργειας σε 5 ή 10 χρόνια, τότε θα γίνει εάν είναι να καταφέρουμε να πιάσουμε τους στόχους που θέλουμε. Δεν βλέπω την F1 να μένει για πάντα στους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Όμως κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει σε 10 χρόνια.

Τέλος, ο Βρετανός που έχει κατακτήσει πρωταθλήματα με τις Benetton, Ferrari, Brawn και έβαλε τα θεμέλια της σημερινής Mercedes, παραδέχθηκε πως οι προηγούμενης γενιάς κινητήρες του έχουν λείψει.

Υπάρχει ένα μέρος μέσα μου που μου λέει να γυρίσουμε στις «παλιές καλές εποχές». Λατρεύω τους παλιούς κινητήρες, αλλά δεν βλέπω τρόπο με τον οποίο θα γίνει μια τέτοια ριζική αλλαγή δίχως να προκαλέσει αντιδράσεις και να τη διαλύσει. Οι κατασκευαστές που έχουμε τώρα, θέλουν τους κινητήρες του σήμερα, οπότε πρέπει να κάνουμε ριζικές αλλαγές; Δεν νομίζω. Θα ήθελα πολύ τους παλιούς κινητήρες πίσω αλλά δεν πρόκειται να συμβεί.  

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles