spot_img

Σκέψεις από τη καραντίνα και κόκκινες σημαίες

Ο κόσμος έχει σταματήσει να κινείται, η αγωνιστική δράση είναι πολύ μικρή και είμαστε όλοι θύματα μιας δύναμης που δεν μπορούμε να νικήσουμε ακόμα.

Οι τελευταίες εβδομάδες ήταν κάτι παραπάνω από δύσκολες, βλέποντας κόσμο να χάνει τους δικούς του, άλλους να πανικοβάλλονται και να γεμίζουν τα σπίτια τους με χαρτί αντί φαγητού. Η πανδημία του Covid-19 είναι δυστυχώς γεγονός και μας έχει κλονίσει όλους, αλλάζοντας κατά πολύ τη καθημερινότητά μας. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να μείνουμε αισιόδοξοι, όμως ζούμε αρκετά σουρεαλιστικές καταστάσεις, με τον καθένα από εμάς να μπορεί να σκεφτεί πολλά παραδείγματα. Η κλεισούρα είναι το κυρίαρχο στοιχείο της καθημερινότητας μας, αναγνωρίζοντας βέβαια πως αρκετός κόσμος πρέπει να μεταβεί στον χώρο εργασίας του. Υπάρχουν και αυτοί που εκτελούν την εργασία τους από το σπίτι, μένοντας με αγαπημένους και τις οικογένειές τους, ενώ άλλοι είναι στη δυσάρεστη θέση όπου έχουν χάσει τη δουλειά τους.

Όμως, δεν είναι το μόνο πράγμα που έχουν χάσει και όλοι μας πρέπει να βρούμε τρόπους να κάνουμε τον διπλανό μας να χαμογελάσει. Σε αυτό το σημείο, δεν χωράνε διαφορές μεταξύ μας, σε οποιοδήποτε επίπεδο. Είναι ευκαιρία να μιλήσουμε με άτομα τα οποία ίσως έχουμε χαθεί και να βρούμε και πάλι τις παλιές μας παρέες. Ευτυχώς που υπάρχει και το video chatting και δεν ζούμε στο 2000, όπου ίντερνετ χρησιμοποιούσαν λίγοι. Έχουμε μπει στον Απρίλιο, ο οποίος θα είναι καθοριστικός μήνας για την έκβαση της χρονιάς σε οποιοδήποτε επίπεδο. Όμως αυτό που χάνουμε εμείς οι φίλοι των αγώνων είναι πολύ σημαντικό.

Μέχρι στιγμής έχουμε χάσει αρκετούς αγώνες όπου θα μπορούσαμε να συζητάμε για ώρες και μέρες για το τι έγινε και πως ο νικητής κατάφερε να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Και αυτό ισχύει για όλα τα πρωταθλήματα. Για έναν φανατικό με τους αγώνες, η περίοδος αυτή είναι η χειρότερη, με την κατάσταση που επικρατεί να μην του επιτρέπει να παρακολουθήσει για λίγες ώρες κάθε σαββατοκύριακο την αγαπημένη του συνήθεια. Πονάει απίστευτα το γεγονός πως η αγωνιστική δράση έχει σταματήσει και είναι άγνωστο το πότε θα συνεχιστεί. Έχουμε δει πάμπολλα μέτρα να λαμβάνονται, με τις αρμόδιες αρχές να δουλεύουν μέρα-νύκτα ώστε όταν τους επιτραπεί να συνεχιστούν οι αγώνες. Η στέρηση είναι τεράστια και με παλιούς αγώνες ή υλικό από το παρελθόν, το εκάστοτε πρωτάθλημα προσπαθεί να μας καθησυχάσει ώστε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας.

Είναι πολύ δύσκολο να αποδεχθείς ενώ ετοιμάζεσαι για τον πρώτο αγώνα της χρονιάς, έχεις αποφασίσει να ξενυχτήσεις  και να απολαύσεις την έναρξη της σεζόν στην Μελβούρνη και τρεις ώρες πριν το FP1 να ακυρώνεται το GP. Είναι δύσκολο να αποδεχθείς πως 20 ώρες racing στο Sebring μέσα σε δύο ημέρες από δύο εξαιρετικά πρωταθλήματα δεν θα πραγματοποιηθούν. Είναι δύσκολο να αποδεχθείς πως η μάχη στο MotoGP θα αργήσει πολύ να ξεκινήσει. Είναι δύσκολο να αποδεχθείς πως η απρόβλεπτη σεζόν στο WRC κόβεται, ενώ καλά καλά δεν πωρωθεί με το τι θα γίνει στη συνέχεια.

Είναι ακόμα πιο δύσκολο να αποδεχθείς πως το ναρκωτικό του, οι αγώνες, το motorsport στο σύνολό του δεν θα πραγματοποιηθεί για το 2020. Η αγαπημένη σου ασχολία, το χόμπι το οποίο ζεις κάθε μέρα για να θαυμάζεις, ξαφνικά δεν υπάρχει. Οι αγώνες που μπορείς να δεις στο YouTube δεν λέω είναι μια όμορφη ενασχόληση, αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό που έρχεται, αυτό που ανυπομονείς, αυτό που παρατάς οικογένεια, φίλους, σχέσεις για να κάτσεις μπροστά από μία οθόνη και να το απολαύσεις με τη ψυχή σου.

Αυτό που μας έχει μείνει είναι το sim-racing για όσους ασχολούνται, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο έτσι κι αλλιώς το κάναμε ήδη αλλά ίσως ήρθε η ώρα να κάνουμε και κάτι συλλογικό. Το να βλέπω τον κάθε οδηγό της F1 να παίζει το παιχνίδι δεν προκαλεί καμία εντύπωση, δεν το κάνει από πάθος, δεν έχει να κερδίσει κάτι. Βέβαια υπάρχουν και οι ευκαιρίες να κερδίσει το motorsport στο σύνολό του.

Μπράβο στον Lando Norris που κατάφερε να μαζέψει ένα πολύ μεγάλο ποσό για να φιλανθρωπικούς σκοπούς. Και σίγουρα δεν είναι ο μόνος και θα ακολουθήσουν κι άλλοι αν δεν το έχουν κάνει ήδη πράξη και δεν νομίζω να τους μάθουμε όλους. Μερικές περιστάσεις δεν είναι για τη δημοσιότητα αλλά για να δείξουμε πως είμαστε άνθρωποι. Το motorsport βγαίνει νικητής, με τα μυαλά τα οποία διαθέτει και τις αποφάσεις που παίρνει, είτε στη παραγωγή μασκών, είτε στην παραχώρηση χώρου γι’ αυτούς που το χρειάζονται.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Όμως ανησυχώ. Ανησυχώ γιατί αυτό που θα αφήσει πίσω του η όλη κατάσταση θα είναι ένα οικονομικό χάος. Σίγουρα τα μεγάλα εργοστάσια θα επιβιώσουν με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, όμως ομάδες ιδιωτικές, ομάδες οι οποίες στηρίζονται σε χορηγούς που δεν θα προβληθούν φέτος είναι σε κίνδυνο. Σε όλα τα πρωταθλήματα θα υπάρξει αυτό το πρόβλημα και ίσως χρειαστούν χρόνια να επιστρέψουμε στο σημείο που ήμασταν στην αρχή του 2020. Τρανό παράδειγμα η αξία της μετοχής της F1, όπου έχει πέσει στα 24 δολάρια, ενώ πριν δύο μήνες είχε τη διπλάσια αξία.

Ευχόμαστε να καλυτερέψει η κατάσταση στην οποία ζούμε και να βγούμε σύντομα από τη δύσκολη θέση αυτή. Είναι ευκαιρία να κάνουμε τη καθημερινότητα μας καλύτερη, να ξεκινήσουμε συζητήσεις, όχι αντιπαραθέσεις, να μοιραστούμε την λατρεία μας και την αγάπη μας για το motorsport. Το μόνο θετικό είναι πως όταν τελειώσει όλο αυτό, κάθε σαββατοκύριακο θα έχει τόσους αγώνες όπου δεν θα ξέρουμε τι να πρωτοδούμε, όμως μέχρι τότε έχουμε να δαμάσουμε ένα θηρίο και φυσικά να προστατέψουμε τους εαυτούς μας, τους γύρω μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Αν έχεις τη δική σου ιστορία από την καραντίνα που αφορά τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και θέλεις να τη μοιραστείς, επικοινώνησε μαζί μας με ένα άμεσο μήνυμα.

Στάθης Κοκκορόγιαννης

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles