spot_img

Το χρηματικό έπαθλο των ομάδων μειώθηκε κατά 45 εκατ δολάρια στην εποχή της Liberty

Τα νούμερα λένε πάντα την αλήθεια και στην εποχή της Liberty Media, βλέπουμε μείωση 45 εκατ. δολαριών σε σχέση με την εποχή Bernie Ecclestone.

Tα πρώτα στοιχεία για τα χρήματα που λαμβάνουν οι ομάδες από την Liberty Media είδαν το φως της δημοσιότητας και τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά. Στο χρονικό διάστημα από Απρίλιο μέχρι Ιούνιο, οι ομάδες έλαβαν 307 εκατ. δολάρια, κάτι το οποίο αντιστοιχεί σε μείωση κατά 7% σε σχέση με το 2017.

Αρκετές αναφορές σε διάφορα ειδησεογραφικά σάιτ αναφέρουν πως οι ομάδες έχουν λάβει 23 εκατ λιγότερα από πέρυσι, κάτι το οποίο δεν αληθεύει. Όμως από τα αρχεία της Liberty μπορούμε να δούμε πως τα χρήματα που παίρνουν οι ομάδες βασίζονται και στον αριθμό των αγώνων. Υπάρχει όμως και ακόμα μια παράμετρος που για κάποιο λόγο δεν λαμβάνεται υπόψιν.

Τα έσοδα της F1 ανήλθαν στα 585 εκατ. δολάρια τη περίοδο Απριλίου-Ιουνίου φέτος, κάτι που αντιστοιχεί σε μείωση 31 εκατ. δολάρια. Αυτό μπορεί εύκολα να εξηγηθεί από το γεγονός πως το GP Γαλλίας επέστρεψε και αντικατέστησε στο πρώτο μισό της χρονιάς την Ρωσία. Το παράβολο του Γαλλικού GP είναι στα 20 εκατ. τον χρόνο, ενώ το παράβολο της Ρωσίας είναι 30 εκατ. περισσότερα, πράγμα που εξηγεί και τη διαφορά στα έσοδα σε σχέση με το 2017.

Το 2018 η F1 θα επισκεφθεί 21 χώρες σε αντίθεση με τις 20 το 2017, πράγμα που θα αυξήσει τα έσοδα των ομάδων φέτος. Συνολικά αναμένεται να εισπραχθούν 921 εκατ δολάρια, 2 εκατ περισσότερα σε σχέση με το 2017. Ωστόσο, τα έσοδα είναι κατά 45 εκατ λιγότερα σε σχέση με τα πόσα πήραν οι ομάδες το 2016, την τελευταία χρονιά όπου ο Ecclestone είχε τον έλεγχο της F1.

Πολλοί είναι οι παράγοντες όπου έχουν συμβάλει στη μείωση των εσόδων τα τελευταία δύο χρόνια.

Το νέο επιτελείο της F1 στο Λονδίνο, η μεγάλη αύξηση του προσωπικού, το νέο επίσημο τραγούδι της F1 και φυσικά το νέο λογότυπο του σπορ έχουν παίξει τον ρόλο τους στη μείωση των εσόδων των ομάδων. Οι ομάδες λαμβάνουν το 69% των συνολικών εσόδων του σπορ.

Επιπλέον, μην ξεχνάμε πως στο τέλος του μήνα ξεκινάει η δικαστική διαμάχη της F1 με την 3M όσον αναφορά το νέο λογότυπο. Πολύ πιθανό όμως είναι να δούμε μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών που θα κοστίσει πολλά εκατομμύρια στην F1.

Δίχως νέο μεγάλο χορηγό ή νέο GP στο καλεντάρι, τα λειτουργικά έσοδα έχουν πέσει κατά 69% το τελευταίο τρίμηνο στα 14 εκατ, ενώ τα συνολικά έσοδα είναι στα 198 εκατ δολάρια, δηλαδή 72 εκατ λιγότερα.

Όλα αυτά σε μια περίοδο όπου η Force India μπήκε και βγήκε από το καθεστώς διαχείρισης, δύο ιστορικές ομάδες, McLaren και Williams θέλουν μελλοντικούς υγιής κανονισμούς ώστε οι διαφορές στο grid να μειωθούν και η κατανομή των εσόδων να είναι πιο δίκαιη. Την ίδια στιγμή οι κατασκευαστές δεν γνωρίζουν τους κανονισμούς του 2021, με τις Mercedes και Renault να έχουν τονίσει πως δεν επιθυμούν να εργάζονται σε δύο διαφορετικούς κινητήρες ταυτόχρονα για εξέλιξη. Τέλος, είδαμε τις δύο μεγαλύτερες ομάδες του σπορ, Ferrari και Mercedes να τίθενται αντίθετες με την φιλοσοφία που θέλει να ακολουθήσει η Liberty Media και όταν ακόμα ο Sergio Marchionne ήταν εν ζωή, είχε απειλήσει πως η Ferrari μπορεί να αποχωρήσει από το σπορ.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles